SΤΟΙΧΗΜΕΙΑ

Ένα ιστολόγιο γνώσης και μύησης στα επιστημονικά μυστικά του στοιχήματος. Γιατί το στοίχημα δεν είναι απλά ένα παιχνίδι τύχης, αλλά ένα μαθηματικό παίγνιο. Όσοι το αντιλαμβάνονται, είναι ένα τουλάχιστον βήμα μπροστά από τους υπολοίπους...

7 Ιανουαρίου 2015

Τι είναι Γκανιότα;

Ένας όρος για τον οποίο πολύ συχνά γίνεται λόγος στο στοίχημα είναι ο όρος "Γκανιότα". Όμως τι ακριβώς είναι η Γκανιότα;

Κάθε στοιχηματική εταιρία καθώς και κάθε επιχείρηση τζόγου, υπολογίζει μια ποσοστιαία (%) προμήθεια επί των χρημάτων που ποντάρουν οι παίχτες και που πρέπει να επιστραφούν ως κέρδη στους νικητές. Αυτή η χρηματική παρακράτηση λέγεται Γκανιότα και γίνεται μέσω της περικοπής των αποδόσεων πιθανών κερδών. Γκανιότα δηλαδή είναι το πάγιο κέρδος κάθε στοιχηματικής εταιρίας και γενικότερα το πάγιο κέρδος κάθε επιχείρησης που ασχολείται με οποιαδήποτε μορφή τζόγου.

Αν για παράδειγμα οι παίχτες-πελάτες μιας στοιχηματικής εταιρίας ποντάρουν συνολικά 1.000€ στα διάφορα σημεία ενός στοιχηματικού σετ και πρέπει να επιστραφούν 1.000€ στους νικητές ως κέρδη, λόγο της γκανιότας θα τους αποδοθούν λιγότερα. Σε αυτήν την περίπτωση μια εταιρία που παρακρατεί λόγου χάρη το 8% των χρημάτων που τζογάρουν οι παίχτες, θα επιστρέψει ως κέρδη στους νικητές 920€. Τα υπόλοιπα 80€ αποτελούν την γκανιότα, δηλαδή το πάγιο κέρδος της εταιρίας για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της.

Αυτό το ποσοστό παρακράτησης της Γκανιότας διαφέρει από εταιρία σε εταιρία και οι διαφορές αυτές αντικατοπτρίζονται στα σετ των στοιχηματικών αποδόσεων κάθε εταιρίας. Μπορούμε να προσδιορίσουμε δειγματοληπτικά την γκανιότα μιας στοιχηματικής εταιρίας, αναλύοντας τις αποδόσεις ενός στοιχηματικού σετ. Διαιρούμε το 100 ξεχωριστά με κάθε απόδοση του σετ και κατόπιν αθροίζουμε τα πηλίκα των διαιρέσεων. Το άθροισμα των πηλίκων αποτελεί την ποσοστιαία γκανιότα (%) της εταιρίας. Διαιρώντας επίσης το κάθε πηλίκο ξεχωριστά με την γκανιότα που προέκυψε και πολλαπλασιάζοντας το νέο πηλίκο με το με το 100, βρίσκουμε και τις ποσοστιαίες πιθανότητες που αποδίδει η εταιρία σε κάθε σημείο.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας υποθέσουμε πως για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, μια στοιχηματική εταιρία προσφέρει το εξής σετ αποδόσεων: απόδοση 1,75 στον άσσο (1), απόδοση 3,65 στην ισοπαλία (Χ) και απόδοση 4,50 στο διπλό (2).

Υπολογίζουμε την Γκανιότα

100 ÷ 1,75 = 57,14%

100 ÷ 3,65 = 27,40%

100 ÷ 4,50 = 22,22%

57,14 + 27,40 + 22,22 = 106,76% Γκανιότα

Υπολογίζουμε τις Πιθανότητες

(57,14 ÷ 106,76) ˣ 100 = 53,52% πιθανότητες στον άσσο

(27,40 ÷ 106,76) ˣ 100 = 25,67% πιθανότητες στο Χ

(22,22 ÷ 106,76) ˣ 100 = 20,81% πιθανότητες στο διπλό

Για να βρούμε το ακριβές ποσοστό που παρακρατεί η γκανιότα από τα κέρδη των παιχτών, αφαιρούμε από το 100 το πηλίκο της διαίρεσης του 10.000 δια την γκανιότα. Ας το δούμε και αυτό ως συνέχεια του παραδείγματος… ►

100 – (10.000 ÷ 106,76) = 6,33% Παρακράτηση Γκανιότας – που σημαίνει πως για κάθε 100,00€ που πρέπει να επιστραφούν στους παίχτες ως κέρδη, τα 6,33€ παρακρατούνται από την γκανιότα. 

Στοιχηματίζοντας στην απόδοση ενός σημείου, ουσιαστικά «αγοράζουμε» τις πιθανότητες που αντιστοιχούν σε αυτή την απόδοση. Στην πραγματικότητα λόγο του ψαλιδίσματος των πιθανών κερδών από την γκανιότα, οι παίχτες πάντοτε πληρώνουν στις στοιχηματικές εταιρίες για περισσότερες πιθανότητες από αυτές που πραγματικά αγοράζουν. Στο παραπάνω παράδειγμα αν ένας παίχτης ποντάρει χρήματα στον άσσο, αγοράζει τις 53,52% πιθανότητες που υπολογίζει η στοιχηματική εταιρία για τον άσσο, όμως τα πιθανά του κέρδη θα είναι χαμηλότερα αφού η απόδοση 1,75 αντιστοιχεί κανονικά σε 57,14% πιθανότητες.

Η γκανιότα από μόνη της φέρνει τον παίχτη σε μειονεκτική θέση και μακροπρόθεσμα τον οδηγεί μαθηματικά στην χασούρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα μιας εταιρίας τόσο ψαλιδίζονται τα πιθανά κέρδη του παίχτη, οπότε ισχύει ο κανόνας: μεγαλύτερη γκανιότα = μικρότερα πιθανά κέρδη για τον παίχτη. Άρα λοιπόν η γκανιότα της κάθε στοιχηματικής εταιρίας, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες σύγκρισης, για την επιλογή της εταιρίας που θα επιλέξουμε να στοιχηματίζουμε. Το OddsCheck.net είναι ένα site στο οποίο μπορούμε πολύ εύκολα να συγκρίνουμε τις γκανιότες των περισσοτέρων στοιχηματικών εταιριών, βοηθώντας μας έτσι να επιλέξουμε την πιο συμφέρουσα για εμάς στοιχηματική εταιρία.

Υπάρχει τρόπος να υπερνικηθεί η γκανιότα που αποτελεί ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα του παίχτη; Θεωρητικά πάντα υπάρχει, όμως αυτό θα το εξετάσουμε σε επόμενα άρθρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *