SΤΟΙΧΗΜΕΙΑ

Ένα ιστολόγιο γνώσης και μύησης στα επιστημονικά μυστικά του στοιχήματος. Γιατί το στοίχημα δεν είναι απλά ένα παιχνίδι τύχης, αλλά ένα μαθηματικό παίγνιο. Όσοι το αντιλαμβάνονται, είναι ένα τουλάχιστον βήμα μπροστά από τους υπολοίπους...

25 Φεβρουαρίου 2016

Μέτρα Την Επιτυχία Σου

Όπως συμβαίνει με τις ποδοσφαιρικές ομάδες έτσι και οι παίχτες του στοιχήματος έχουν καθένας τις ιδιαίτερες τάσεις και την δυναμική του. Σαν κάθε ομάδα που αναλόγως με την δυναμική της και την αγωνιστική της πορεία, έχει συγκεκριμένες πιθανότητες να κερδίσει ή να χάσει τον κάθε αγώνα της, έτσι ακριβώς και κάθε παίχτης ανάλογα με την οξυδέρκεια, την διορατικότητα, την μεθοδικότητα, και με τα κριτήρια του, έχει τις δικές του συγκεκριμένες πιθανότητες να εκτιμήσει και να επιλέξει σωστά ή λάθος το κάθε επερχόμενο στοιχηματικό γεγονός. Κάποιοι παίχτες έχουν έφεση επιτυχίας σε σημεία με μικρές αποδόσεις, κάποιοι άλλοι σε σημεία με μεσαίες και κάποιοι σε σημεία με μεγάλες αποδόσεις.
Όπως κάθε ποδοσφαιρική ομάδα έχει την δική της ιδιοσυχνότητα αναφορικά με τις  πιθανότητες νίκης ή ήττας, το ίδιο συμβαίνει και με κάθε παίχτη του στοιχήματος αναφορικά με τις δικές του πιθανότητες ορθής ή εσφαλμένης εκτίμησης. Αν ένας παίχτης επιλέγει κάθε φορά διαφορετικές ομάδες και διαφορετικά σημεία για στοιχηματισμό, οι πιθανότητες των ομάδων που ποντάρει δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές του πιθανότητες να εκτιμήσει σωστά την έκβαση των αγώνων τους. Ένας μεθοδικός παίχτης του στοιχήματος εκτός από τις πιθανότητες νίκης ή ήττας των ομάδων, πρέπει να διερευνά και τις δικές του πιθανότητες επιτυχημένης ή αποτυχημένης εκτίμησης. Ίσως μάλιστα όσον αφορά τον στοιχηματισμό, οι πιθανότητες επιτυχημένης εκτίμησης με βάση τα κριτήρια του παίχτη, να είναι σημαντικότερο στοιχείο από τις πιθανότητες των ομάδων που επιλέγονται.
Έχουμε δει πως οι πιθανότητες νίκης της κάθε ομάδας, διερευνούνται εξετάζοντας τα στατιστικά στοιχεία του παρελθόντος τόσο για τις ίδιες όσο και για την διοργάνωση που συμμετέχουν. Πως όμως διερευνούνται οι πιθανότητες επιτυχίας του κάθε παίχτη; Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, εξετάζοντας δηλαδή τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις παρελθούσες εκτιμήσεις του. Αυτό φυσικά προϋποθέτει από κάθε μεθοδικό παίχτη, να διατηρεί αρχείο για τις στοιχηματικές εκτιμήσεις του. Όπως συμβαίνει με τα στατιστικά των ομάδων έτσι ακριβώς και με τα στατιστικά των παιχτών, όσο πιο λεπτομερή τα δεδομένα που αναλύονται και όσο μεγαλύτερο το βάθος χρόνου τους, τόσο πιο ακριβή και «ασφαλέστερα» θα είναι τα τελικά συμπεράσματα.
Τι είδους λεπτομέρειες και ποιοτικά χαρακτηριστικά μπορούν να φανούν χρήσιμα; Κατ’ αρχήν είναι χρήσιμες οι χρονολογικές λεπτομέρειες των εκτιμήσεων μας. Έτσι μπορούμε να δούμε σε ποιες χρονικές περιόδους πήγαν καλά ή άσχημα οι «προβλέψεις» μας και αν σε βάθος χρόνου έχουμε ανοδική ή πτωτική τάση. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο να ομαδοποιούμε τις εκτιμήσεις μας με βάση 2 κριτήρια αξιολόγησης:
Το 1ο κριτήριο αξιολόγησης έχει να κάνει με τον βαθμό σιγουριάς που νιώθουμε για  κάθε δεδομένη εκτίμηση. Οι παίχτες του στοιχήματος έχουν στην διάθεση τους πληθώρα στοιχηματικών εκτιμήσεων και σύμφωνα με τα προσωπικά τους κριτήρια για κάποιες αισθάνονται μεγάλη σιγουριά ενώ για κάποιες άλλες λιγότερη. Οπότε χρειάζεται να διαχωρίζουμε τις εκτιμήσεις μας ανάλογα με το βαθμό σιγουριάς που νιώθουμε γ’ αυτές, δημιουργώντας ένα γκρουπ για τις εκτιμήσεις που πιστεύουμε πολύ, ένα για αυτές που πιστεύουμε αρκετά, ένα για αυτές που πιστεύουμε λίγο και ένα για αυτές που πιστεύουμε ελάχιστα. Έτσι μπορούμε να διαπιστώνουμε αν ο βαθμός πίστης και σιγουριάς που νιώθουμε για κάθε γκρουπ συμβαδίζει με τις επιδόσεις επαλήθευσης του.
Το 2ο κριτήριο αξιολόγησης έχει να κάνει με τις φυσιολογικές πιθανότητες που αναλογούν στα σημεία που επιλέγουμε, καθώς και με τις αποδόσεις που μας προσφέρουν γι’ αυτά οι στοιχηματικές εταιρίες. Εδώ διαχωρίζουμε και ομαδοποιούμε τις εκτιμήσεις μας σύμφωνα με τις πιθανότητες που υπολογίζουμε πως τους αναλογούν, διαμορφώνοντας κατ’ επιλογή γκρουπ με διαφορετικά εύρη πιθανοτήτων και αποδόσεων. Δημιουργούμε τουλάχιστον από ένα γκρουπ για τις πολύ υψηλές τιμές πιθανοτήτων, ένα για τις σχετικά υψηλές τιμές πιθανοτήτων, ένα για τις μεσαίες, ένα για τις χαμηλές και ένα γκρουπ για τις πολύ χαμηλές τιμές πιθανοτήτων.
Διαχωρίζοντας τις εκτιμήσεις μας με βάση αυτά τα δύο κριτήρια, θα μπορούμε να αναγνωρίζουμε σε ποιο εύρος πιθανοτήτων και αποδόσεων έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχιών και κατά πόσο αυτές οι επιτυχίες σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται κερδοφόρες, ώστε να διαμοιράζουμε ανάλογα το στοιχηματικό μας κεφάλαιο. Θα μπορούμε επίσης να διαπιστώσουμε πόσο συχνά επιβραβεύονται τα σημεία που προσφέρονται από τις εταιρίες με αυξημένη στοιχηματική αξία (value bet) και πόσο συχνά επιβεβαιώνονται αυτά που προσφέρονται με υποτιμημένη αξία. Επιπλέον θα είμαστε σε θέση να επαναθεωρούμε και να βελτιώνουμε τα κριτήρια με τα οποία εκτιμούμε, επιλέγουμε και νιώθουμε σιγουριά για τις πιθανές εκβάσεις των αγώνων.
Όσον αφορά δε την στοιχηματική αξία (value bet) των σημείων που επιλέγουμε, χρειάζεται να θυμόμαστε πάντοτε το εξής: Όπως δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως τα φαβορί θα νικήσουν και τα αουτσάιντερ θα χάσουν σε κάθε αγώνα, έτσι ακριβώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως τα σημεία με αυξημένη στοιχηματική αξία (value bet) θα επαληθευτούν, ή το αντίθετο. Έτσι ενώ είναι καλό να βρίσκουμε και να προτιμούμε σημεία με αυξημένη στοιχηματική αξία, χρειάζεται πρωτίστως  να δίνουμε προτεραιότητα στα σημεία εκείνα που κρίνουμε πως τείνουν περισσότερο απ’ όλα να επαληθευτούν ακόμη και αν αυτά προσφέρονται με υποτιμημένη αξία από τις στοιχηματικές εταιρίες. Εξάλλου αρκετά συχνά και οι ίδιες οι εταιρίες «οσμίζονται» την έκβαση ενός αγώνα και ψαλιδίζουν ανάλογα τις στοιχηματικές αποδόσεις τους.  
Όσοι ασχολούνται με το στοίχημα χρειάζεται να θυμούνται πως οι στοιχηματικές εταιρίες πάντοτε θα βγαίνουν κερδισμένες από το στοίχημα ανεξαρτήτως του αν ένα μικρό ποσοστό παιχτών θα βγαίνει περιστασιακά επίσης κερδισμένο, διότι ακριβώς γι’ αυτό είναι σχεδιασμένες. Έτσι καθώς στοιχηματίζουμε πρέπει να αναλογιζόμαστε πως αντίπαλος μας στο στοίχημα δεν είναι η στοιχηματική εταιρία αλλά ο ίδιος μας ο εαυτός. Στοιχηματίζοντας, το ζητούμενο δεν είναι να νικήσουμε την στοιχηματική εταιρία, μα να υπερνικήσουμε τα μειονεκτήματα και τις ατέλειες μας, εφόσον λόγο της περιορισμένης μας αντίληψης, αλλά και λόγο παραπλανητικών συναισθημάτων όπως η υπεραισιοδοξία, ο φόβος και η απληστία, έχουμε την έμφυτη τάση να κάνουμε λάθη και κατά συνέπεια να χάνουμε. Ο παίχτης που μετρά την επιτυχία του, γίνεται πρωτίστως ρεαλιστής αναφορικά με τις ικανότητες του και τις προσδοκίες του, όμως παράλληλα αναζητεί τα λάθη και  τα μειονεκτήματα του για να τα βελτιώνει και έτσι να γίνεται συνεχώς καλύτερος.
Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να γίνεις καλύτερος από τους άλλους, όσο το να γίνεις καλύτερος απ’ ό,τι ήσουν πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *